World Robot Olympiad Denmark 2023

Internacinonalna škola “Crnjanski” je listu ovogodišnjih školskih uspeha započela izazovnim turnirom iz oblasti Lego robotike, koji je održan u Danskoj, u gradu Odense u periodu od 21. do 24. septembra. Na ovom internacionalnom prijateljskom turniru, „Svetskoj Olimpijadi Robota“ (WRO Friendship Invitational) učestvovalo je ukupno 218 timova iz 41 zemlje širom sveta.

Srbija je došla sa 53 člana da zastupa zemlju u 5 kategorija:

•ROBOMISSION – Starter
•ROBOMISSION – Elementary
•ROBOMISSION – Junior
•ROBOMISSION – Senior
•FUTURE INNOVATORS – Elemantary

U kategoriji „Robomission – Starter“ ekipa KockaLand iz Srbije je osvojila visoko II mesto.

U kategoriji „Future Innovators – Elementary” ekipa Mr.Robot iz Internacionalne skole “Crnjanski” u Jagodini-Srbija je osvojila prestižno IV mesto za zaostatkom od 6 bodova.

WRO Srbija je od 2019. godine aktivni učesnik i u organizator WRO turnira i do sada, prema ukupnom rezultatu, ova godina je imala najuspešniji plasman sa osvojenim drugim i četvrtim mestom.

Tokom boravka, a neposredno pre takmičenja učenici Internacionalne škole Crnjanski imali su priliku da posete muzej Hans Kristijana Andersena koji se nalazi u centru Odense. Muzej kuća Hansa Kristijana Andersena je skup zgrada posvećenih čuvenom autoru od kojih su neki, u različitim periodima istorije, funkcionisali kao glavni muzej u Odensi.

Novi muzej obuhvata eksponate i kolekcije iz Andersenovog dela i života. Poseta kući Hansa Kristijana Andersena je iznenađujuće i fascinantno putovanje u autorov kreativni univerzum i njegove svetski poznate bajke.

Tokom drugog dana takmičenja, organizacija WRO je organizovala i posetu famoznoj lego kući – Lego House koja se nalazi u Bilundu, gradu na samom zapadu Danske. Lego kuća je zgrada od 12.000 kvadratnih metara ispunjena sa 25 miliona Lego kockica koja se nalazi u blizini Legolanda i sedišta Lego grupe. Takođe je poznata kao Dom od cigle, odakle potiče Lego. Posetioci mogu da iskuse razne aktivnosti tokom svoje posete, uključujući fizičku i digitalnu izgradnju Lego kockica, robote za programiranje i animirane modele. Iskustvo posetilaca centra obuhvata četiri zone iskustva, dve izložbe i Lego muzej, koji prikazuje istoriju Lego brenda i kompanije.

Učenici internacionalne škole “Crnjanski” su na ovom turniru proširili svoje znanje iz oblasti Lego robotike i proveli sadržajno vreme, došavši sa turnira prepuni novih iskustava i što je najvažnije, stekli nova prijateljstva sa ekipama iz Rumunije, Hrvatske, Južne Koreje i Malezije, sa kojima su imali prilike da razmenjuju svoja znanja i provedu nezaboravne trenutke.

Nadamo se da će učenici Internacionalne škole “Crnjanski” nastaviti da ređaju uspehe, kako iz ove, tako i iz ostalih oblasti i biti još bolji i uspešniji u predstojećim takmičenjima.

Kontakt podaci

Ulica Čočetova 3M
Jagodina,
Republika Srbija

Telefon: 062/798 799
E-mail: info@crnjanski.rs

Internacionalna škola Crnjanski