WRO COMPETITION 2023

Učenici Internacionalne škole “Crnjanski“ i polaznici PU “Kids Club” bili su učesnici nacionalnog takmičenja u izgradnji i programiranju robota pod nazivom World Robot Olympiad (WRO), koje je realizovano u Subotici u organizaciji Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku pod sloganom „Svet na jednoj mreži“.

Učesnici su bili u prilici da iskažu svoju kreativnost i veštine rešavanja problema povezujući sadržaje STEM oblasti sa svakodnevnim životom. Pet timova učenika naše škole oprobalo se u okviru kategorije Future Innovators, u okviru koje je ove godine bilo moguće pripremiti projekat na dve teme: vodene veze i odnosi između informacionih tehnologija.

Od ukupno 82 ekipe i preko 300 učesnika, naši timovi ostvarili su sjajne rezultate i osvojili brojne nagrade.

 U kategoriji Future Innovators Elementary 1. mesto zauzeo je tim RoboMasters u sastavu učenika Lenke Marović i Koste Nikodijevića, koji je predstavio robotsko rešenje koje pomaže u održavanju čistoće rečnih dolina. Drugo mesto pripalo je timu RoboSquad u sastavu učenika Adama Radovanovića i Mihaele Maljković, koji je predstavio svoju verziju humanoidnog robota koji ima zaduženje da eliminiše sve nepotrebne podatke u vidu fotografija i video-materijala koji dodatno opterećuju baze podataka. Treće mesto zauzeo je tim RoboREX u sastavu učenika Viktora Radovanovića, Janka Petrovića i Alekse Andrejića, koji je predstavio robotsko rešenje za eliminisanje štetnih materija koje zagađuju vodene površine.

U kategoriji Future Innovators Junior 1. mesto zauzeo je tim Mr Robot u sastavu učenika Alekseja Radovanovića, Tamare Timotijević i Teodora Milićevića, koji je predstavio robotsko rešenje koje ima cilj zaštitu kitova kao ugrožene vrste od udara brodova. Drugo mesto pripalo je timu Vortex u sastavu učenika Marka Petrovića, Andreja Tasića i Mihajla Andrejića, koji je predstavio rešenje za izbegavanje sudara brodova i uspešan transport nafte do reciklažnih centara. Na osnovu postignutih rezultata, prvoplasirana ekipa Mr Robot će imati priliku da svoj inovativni projekat prezentuje na Svetskoj robotskoj olimpijadi u Panami krajem tekuće godine. Pored plasmana na svetsko takmičenje, najuspešnije ekipe imaće priliku da uzmu učešće i na takmičenju robotike u Danskoj, ali i da svoje veštine kodiranja i dizajniranja robotskih rešenja usavrše u robotičkom kampu u Mađarskoj.

Polaznici PU „Kids Club“ oprobali su se u okviru kategorije Robomission Starter u okviru koje su imali su priliku da dizajniraju robote koji na terenu prikupljaju voće i poljoprivredne proizvode, sortiraju ih i transportuju  od voćnjaka do brodova.

Ovo je bila izuzetna prilika da učenici kroz timski rad i negovanje osnovnih vrednosti razviju veštine kodiranja i konceptualne robotike i opštih inženjerskih veština značajnih za  21. vek.

Kontakt podaci

Ulica Čočetova 3M
Jagodina,
Republika Srbija

Telefon: 062/798 799
E-mail: info@crnjanski.rs

Internacionalna škola Crnjanski