Upis u toku!

Evropska nedelja kodiranja

25.10.2019.

U cilju obeležavanja Evropske nedelje kodiranja u OŠ ,,Crnjanski'' realizovana je radionica u okviru koje su učenici imali prilike da rešavaju raznolike zadatke koji su se zasnivali na kodiranju i dekodiranju različitih brojčanih i slovnih zapisa. U radionici su učestvovali učenici svih razreda naše škole koji su radom u paru rešavali zadatke poput Polibijevog kvadrata, razotkrivajući šifrovane slike kroz čitanje koordinata slova i boja prikazanih na ovom neobičnom kvadratu. Određivajući koordinate slova, učenici su imali zadatak da napišu pojedine reči i na taj način primene stečeno znanje dekodiranja na konkretnim primerima.

Posebno oduševljenje kod učenika je izazvala aktivnost nazvana Planetarno kodiranje u okviru koje su učenici otkrivali skrivene reči predstavljene kombinacijom cifara binarnog sistema u vidu lego kockica određenih boja. Učenici su se upoznali sa kompjuterskim načinom zapisivanja podataka i saznali zanimljive informacije o brojnim sistemima. Rešavajući različite vrste matematičkih mozgalica, učenici su strpljivo radili na otkrivanju pojedinih elemenata i geometrijskih oblika i određivanju njihovih pozicija na šemi poznate mozgalice sudoku.

Popunjavanje matematičkih magičnih kvadrata, pronalaženje putanje do određenog cilja krećući se na mapi s blagom, rešavanje matematičkih ukrštenica i slovnih osmosmerki su bili samo još neki od izazova sa kojima su se naši učenici susreli u toku Evropske nedelje kodiranja. Svi zapisi i interaktivni materijali su objedinjeni u Code Week lapbuku.

Foto galerija


Izveštaj o Evropskoj nedelji kodiranja


Pratite nas!

Kontakt podaci

ulica Čočetova 3M
Jagodina,
Republika Srbija

Telefon: 062/798 799
Email: info@crnjanski.rs
Website: www.crnjanski.rs

Lokacija