Upis u toku!

Poseta Hramu Svetog Save

28.01.2019.

Tokom nedelje posvećene prvom srpskom prosvetitelju, Svetom Savi, dana 21. 1. 2019. sa učenicima POŠ ,,Crnjanski’’ je organizovan izlet do Hrama Svetog Save u Beogradu. Učenici su imali priliku da u najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu saznaju nešto novo o životu i radu Svetog Save, ali i uvide duhovni značaj koji ovaj spomen-hram ima za srpski narod. Poseban utisak na učenike je ostavila poseta Crkvi Svetom caru Lazaru sagrađene ispod temelja Hrama, na čijim su freskama učenici prepoznali pojedine događaje iz života Svetog Save, kao i njegove zadužbine i time stvorili još veći doživljaj svega naučenog o prvom srpskom arhiepiskopu.

Učenici su posetili i manastir Rakovicu, posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu koji, po nekim izvorima, datira iz XVI veka. Manastir je značajan jer je u njegovom dvorištu sahranjem patrijarh Pavle na čijem su se grobu učenici upoznali sa nekim od mudrih saveta bivšeg vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U cilju pripremanja za folklornu tačnu koju će učenici izvesti u svojoj školi povodom svečanosti u čast Svetog Save, posetili smo KUD "Dimitrije Koturović". Učenici su u narodnoj nošnji odigrali koreografiju koju spremaju za svečanost i u novom ambijentu izrazili svoj pozitivan stav i ljubav prema narodnoj tradiciji.

Foto galerija

Pratite nas!

Kontakt podaci

ulica Čočetova 3M
Jagodina,
Republika Srbija

Telefon: 062/798 799
Email: info@crnjanski.rs
Website: www.crnjanski.rs

Lokacija